Manden bag PH lampen

Den efterspurgte designer med initialerne PH

Danskeren Poul Henningsen var en internationalt kendt arkitekt, der levede fra 1894 til 1967. Vi kender ham primært som designeren bag de klassiske lamper med initialerne PH, men faktisk havde Poul Henningsen mange kompetencer og var f.eks. revy- og viseskriver, forfatter til flere tusinde artikler, kunstmaler og så blev han ansat på Politikken som arkitekturmedarbejer under chefredaktør Cavling. Poul Henningsen havde også en passion for drager, både fremstillingen af dem og selve drageflyvningen. Han beskrives som en intelligent og meget kreativ mand, som havde en mening om næsten alt.

PH lampen

Allerede i sine yngre år, var han meget interesseret i det elektriske lys, og  på PH lampen, som vi kender den i dag, blev startet inden Paris Udstillingen i 1925, hvor danskeren fik flere guldmedaljer for mangeskærmeprincippet som er hele grundlaget for PH lampen. På denne tid fandtes der primært hyggebelysning på markedet, men Poul Henningsen syntes at der manglede godt arbejds- og læselys. PH lampeprincippet tog ca. 10 år at udvikle for Poul Henningsen. Det var netop det med at pæren skulle afskærmes, men alligevel lade noget lys slippe igennem, der var den svære del at løse for Poul Henningsen, og sikkert derfor det tog så lang tid. Han blev ved med at eksperimenter til han havde en tilfredsstillende løsning, hvor lyset blev spredt som han ønskede. Allerede på denne tid, altså i 1920´erne, var Poul Henningsens samarbejde med firmaet Louis Poulsen påbegyndt, og man må i dag kategorisere deres samarbejde som en kæmpesucces.

Koglen

Det er ikke for ingenting at bogen “dansk design” af Thomas Dickson har PH Koglen på forsiden. Det er ganske enkelt fordi, at den populære pendel lampe med kælenavnet koglen, er en af dansk designs helt store klassikere. Jeg skriver kælenavn, fordi lampens rigtige modelnavn er Artichoke, på dansk artiskok, fordi lampen er inspireret grøntsagen artiskok, der er opbygget i mange lag. Poul Henningsen er også designeren bag reoler, lænestole, kommoder, borde og sågar et flygel.

 

Hos El-Salg Aalborg sælger vi selvfølgelig de populære og kendte PH lamper.

Se alle PH lamper

Der findes i dag mange forskellige PH lamper, både bordlamper, pendler og gulvlamper og enkelte væglamper. Vores lampeeksperter vejleder dig gerne i valget af lamper - både online, på telefon eller i vores butik på Otto Mønsteds Vej i Aalborg SV

Hold dig opdateret

Ved at tilmelde dig vores nyhedsmail får du nyheder og gode tilbud direkte i indbakken