Klik her for at se vores seneste tilbudsavis

Gratis fragt ved køb over DKK 1000

GASTRONOMI

 

Gastronomi

 

Fyldt flæskesteg med æbler, løg og timian


God aften i stuerne. Så har kogemand og blogger MadFar igen været på spil med kombi/damp ovnen fra MIELE. Denne gang i form af en lækker og lidt anderledes flæskesteg, som du får opskriften på her.
Det er sådan, at i ovnen som MadFar bruger er der en masse fastlagte automatikprogrammer. Så om du er til at bestemme det hele selv, en kombination af auto og egne programmer, eller om du er til at lægge hele ansvaret på ovnen er op til dig.

En ting er helt sikkert, når der laves flæskesteg med kombi/dampovnen fra MIELE er der garanti for sprøde svær hver gang. Her er hvad Madfar gjorde:

Fyldt flæskesteg med æbler, løg og timian. Serveret med selleri i citronfløde og dild.

Dette skal du bruge:
- 1 flæskesteg på ca. 2 kg. Sig til slagteren at den skal fyldes, så skærer han den op for dig med det samme.
- 1 rødløg.
- 1 syrligt æble.
- 4-5 stængler frisk timian.
- Snor til snøring.
- Havsalt.
- 1 lille knoldselleri.
- 1 bundt dild
- 2 dl fløde
- 1/2 citronsaft og fintrevet skal

Stil stegen ved stuetemperatur 1 time før den skal tilberedes. Hak æble og løg i små tern. Knus timian groft i en morter med lidt havsalt. Fyld det hele i flæskestegen og snør den. Bind først på den lange side med en knude, derefter snører du stegen ved at svinge snoren rundt om stegen nede fra bunden af. Find evt. en vejledning på nettet.
Sæt stegen på en rist med en passende bradepande under. Så er du klar.


Det første du skal gøre på ovnen er at vælge automatikprogrammer. Vælg kød, derefter flæskesteg. Nu beder ovnen om 'tilberedningsgrad' på en indikator. Der er desværre ikke grader på indikatoren, så jeg sætter den lige over midten for at være sikker på stegen bliver nok tilberedt.
Herefter skal du vælge 'bruningsgrad'. Jeg valgte at følge den foreslåede bruningsgrad. Næste gang sættes den en enkelt tand ned, ikke at stegen blev brændt sort, men alligevel til den mørke side efter min mening. Så beder ovnen om vand og stegetermometer. Stegetermometeret er virkelig genialt, hele tiden kan du følge temperaturen på displayet, og den viser en estimeret sluttid.

Sæt stegen ind når ovnen melder klar. Efter noget tid beder ovnen om at der skal hældes vand i bradepanden. Jeg brugte ca. 4 dl og hældte efter en enkelt gang mere. Så er det ellers bare at læne sig tilbage og vente på at ovnen gør det hårde arbejde. Nå ja, sellerien skal du godt nok selv ordne:

Skræl sellerien, skær den i grove tern. Damp sellerien i 2 dl vand med salt og 2 spsk smør, ca 10-11 minutter eller til de er semimøre. Kog vandet ind og tilsæt fløde og citron. Kog fløden ind til den bliver lækker cremet og fed i konsistensen. Tilsæt dilden lige før servering.

Når ovnen melder, at stegen er klar, tages den ud. Lad stegen hvile i 15-20 minutter under et klæde på et spækbræt. Indrømmer at jeg var noget nervøs for at lægge ansvaret på ovnen, MEN jeg blev bestemt ikke skuffet. Saftig og lækker steg, med totalt sprøde svær. Jeg tænker den skal have et par grader mindre næste gang for ekstra saftighed. Men med tiden kommer også mere erfaring, og jeg lærer ovnen bedre og bedre at kende.


Alt i alt har jeg kun haft gode oplevelser med kombi/dampovnen. En super måde at bruge damp på til både bagning og stegning, konstant og jævn temperatur i hele ovnen. Madfar er glad.

God fornøjelse og velbekomme.

Hverdagshvedebrød

Har efterhånden bagt nogle gange i den nye Miele-ovn fra elsalgaalborg.dk og er ved at være fortrolig med den. Jeg har forsøgt mig med autoprogrammerne et par gange. De er egentlig gode nok, jeg vil bare gerne lige have den sidste kontrol. Men det er ikke noget problem.

Først hæver jeg dejen i ovnen, det fungerer rigtig godt. Du indstiller på hæveprogrammet 30-35 grader i 1 time og herefter kan du bage.

Ovnen er utrolig hurtig til at varme op, så jeg kommer brødet i fra starten. Den rammer 245 grader på 5 minutter, det er stærkt.

Jeg kørte autoprogrammet de første 15 minutter til brødet havde sat sig. Herefter kom jeg stegetermometeret i brødet og blev spurgt om jeg vil fortsætte med stegetermometer. Det vil jeg gerne og indstiller kernetemperaturen til 96 grader. Ved denne temperatur ved jeg at brødet bliver perfekt.
Herefter fortsætter autoprogrammet som det ellers ville, men når brødet er færdigbagt kan du gemme det modificerede program som et af dine egne. Det er altså ret blæret. Så næste gang jeg skal bage et tilsvarende brød, finder jeg mit eget program - smart og rigtig go' lir.

Det fede ved bageprogrammerne er naturligvis, at der bages med damp. Du kan vælge autoprogrammet som jeg gjorde, eller gøre det manuelt med op til tre dampskud.
Dampen gør at dit brød bliver rigtig lækkert blød i krummen og med en dejlig sprød skorpe.

Som jeg bliver mere og mere tryg ved ovnen, og som vi lærer hinanden at kende, vokser der altså kærlighed imellem os. Der er ingen vej tilbage nu, er ved at være vild med hende.

Hævekurve er en god investering, almindelige forme kan også bruges.

Hæv ved 30-35 grader i ovnen i 1 time.

Den glaserede bagesten på billedet er fra MIELE. Super lækker.

Duften må I drømme om. Afkøl brødet på en bagerist og nyd det med velbehag.

Brød:
400 gram hvedemel.
100 gram rugmel.
100 gram surdej.
15 gram havsalt.
10 gram økologisk gær.
360 gram lunken vand + 25 gram ekstra.

Opløs surdej og gær i det lunkne vand, lad hvile 5-10 minutter.
Tilsæt hvede/rugmel lidt ad gangen mens der køres på røremaskine.
Når alt er 'gennemblødt' skal dejen hvile 20-30 minutter.
Tilsæt nu salt og de sidste 25 gram vand. Rør på røremaskine i 10 minutter. Sæt dejen på køl i lufttæt beholder i 16-24 timer.

Kom dejen i en hævekurv eller en brødform smurt med fedtstof.
Stil dejen til hævning i ca 1 time.
Bruger du kombi/damp-ovn indstilles ovnen til 35 grader i 1 time.
Tænd ovnen til 245 grader i 15 minutter, herefter 210 grader til brødet når en kernetemperatur på 96 grader.
Bruger du manuelle dampskud, så give det første skud efter 5 minutter, andet skud efter 15 minutter.
Det sidste dampskud gives i slutningen af bagningen. Lad afkøle på rist.

God fornøjelse og velbekomme.

Lammekølle med grov tzatziki og kartofler

Der er ankommet ny ovn til mit hjemmekøkken. I samarbejde med elsalgaalborg.dk skal jeg teste et af flagskibene fra Miele.
Modellen hedder H6860BP og er en kombi/dampovn, hvilket naturligvis giver mulighed for både at stege/bage med og uden damp. Førstehåndsindtrykket er at det her er godt tysk kram.

Bare for at nævne nogle få af rigtig mange muligheder:

- Temperaturregulering 30 - 300°C
- Indbygget trådløst stegetermometer
- Crisp-funktion til feks. frosne pommesfritter
- Optøning
- Over automatikprogrammer
- Stegeautomatik
- Bruning med tilberedning
- Grill
- Varmluft plus
- Intensiv bagning
- Langtidstilberedning
- Klimaprogram
- Over-/undervarme
- Tidsprogrammerbart dampstød

Især damp til bagning er jeg rigtig stor fan af. Du kan lave eget program med op til tre dampstød, der gør at du bager brød med rigtig lækker skorpe og dejlig blød krumme.

Jeg har testet et af autoprogrammerne til lammekølle. Jeg må indrømme at jeg bliver lidt utryg ved bare at sætte kødet ind, trykke, og så ellers ikke tænke selv. Jeg kan godt lide at jeg selv har kontrollen.
Men okay - det skulle prøves. Først bad displayet om at der skulle låg på, så jeg kom folie på bradepanden og efter ca. 25 minutter skulle det så af igen. Det var noget jeg ellers ikke ville gøre. Lidt efter bad programmet så om 0,5L væde - ville jeg heller aldrig gøre, men jeg gør hvad der bliver sagt og tilsætter en god sjat rødvin.

Lammekølle


Jeg var lidt utryg ved om køllen ville få for meget og indsatte det trådløse termometer. "Skal programmet fortsætte med stegetermometer?" Ja tak du. "Kernetemperatur?" 55 grader tak - displayet viste allerede 53 grader, så det var nok godt jeg fik termometeret sat ind.
Det super seje ved dette var, at jeg nu kunne gemme programmet som et af mine egne programmer. Næste gang jeg laver lam vil jeg ikke bruge låg, og jeg vil bruge det trådløse termometer fra start. Lammekøllen blev helt perfekt. Næste gang vil jeg sætte stegen på en rist i bradepanden så den ikke brasserer, men steges hele vejen rundt.

Til opskriften har jeg brugt lækkert fritgående luksuslam fra Jellingnaturkød.dk i John Stone kvalitet.
Rids fedtlaget på køllen. Knus 3-4 fed hvidløg med salt og tørret timian/rosmarin, gnid det hele ind i køllen og lad den trække 1-2 timer tildækket ved stuetemperatur.
Steg lammekøllen ved 200 grader til du opnår en kernetemperatur på 55 grader. Har du kombi-dampovn, så giv 1-2 dampskud undervejs. Lad køllen trække 20-25 minutter utildækket på et spækbræt. Væden blev reduceret til en kraftig rødvinsglace. Det er til dato noget at det lækreste og mest møre lammekød jeg har smagt.

Lammekølle


Grov tzatziki, 4 pers.
2 agurker i tern 1x1 cm uden kerner. Kom agurken i en sigte sammen med 1 spsk salt og lad dem trække 1 time, vend undervejs.
3 dl græsk yoghurt røres med 3 fed revet hvidløg, havsalt og kværnet peber. Lad trække 1 time. Knu agurkerne for vand og vend dem i den græske yoghurt. Smag til med evt. mere havsalt og kværnet peber.

Rustikke sprøde kartofler
Vask kartoflerne og del dem i kvarte, behold skrællen på.
Giv kartoflerne et opkog på ca. 8 minutter. Lad kartoflerne tørre i et viskestykke.
Vend med olivenolie og steg i 45 minutter i ovnen ved 200 grader. Giv kartoflerne lidt grill mens lammekøllen hviler.

Lammekølle


Jeg skal prøve nogle flere af automatikprogrammerne før jeg kan sige for/imod. Ingen tvivl om at det er en god hjælp for uøvede, men jeg kan nu godt lide at det stadig er mig der har kontrollen.

God fornøjelse og velbekomme.
Madfar

Mere info om ovnen her.

 

Om Madfar

Madfar Portræt

Personlig blog om familiemad lavet fra bunden. Bloggen her er for dig der elsker rigtig mad. Hent inspiration i opskrifterne her og på www.madfar.dk

Miele H6860 BP Indbygningsovn

Miele H6860 BP Indbygningsovn

Mere info om ovnen her.